Auditoria Badalona

per una Auditoria Ciutadana Municipal a Badalona. PACD – Badalona

Hem tornat… tal i com vam prometre

Bona tarda.
El grup Auditoria Ciutadana del Deute Badalona venim a denunciar el mecanisme del deute, senyalar l’estafa que això suposa, i donar suport a la moció presentada per declarar il•legítim el deute adquirit d’esquenes a la ciutadania.

La primera perversió del mecanisme del deute la trobem en el funcionament del Banc Central Europeu (BCE) i en el finançament dels estats. Recordem que el BCE rep aportacions de diners públics provinents dels estats de la unió europea, però els seus estatuts no li permeten finançar directament a aquests mateixos estats. Per tant, quan un país necessita fons, el BCE deixa els diners als bancs a l’1% d’interès, i aquests utilitzen els diners per comprar deute del país de torn a uns interessos més elevats (del 5 al 14%). Amb aquest senzill sistema, totalment legal però profundament immoral, els bancs treuen enormes rendibilitats a base d’especular amb la prima de risc i de retruc perjudicar a la ciutadania…i tot amb diners públics, diners que paguem tots i cadascuna de nosaltres.

A tot això hi podem sumar els escandalosos rescats bancaris, realitzats també amb diners públics; sumes astronòmiques invertides en bancs i caixes, que recordem son un dels principals causants de la crisis econòmica, responsables de la estafa de les preferents, responsables de la problemàtica social derivada dels desnonaments diaris de famílies. Aquest rescat te com a principal objectiu preservar un sistema capitalista que ofega a la població i a la petita i mitjana empresa, tot plegat seguint els preceptes i les regles imposades des de la troika i els mercats.

El mateix mecanisme es repeteix a nivell estatal amb els préstecs ICO. La banca es qui presta els diners als ajuntaments a un interès variable de més del 5%, quan ells els aconsegueixen del BCE a l’ 1%. Per cada euro que l’ajuntament rep a través d’aquest sistema injust, la banca es queda 4 cèntims l’any.

Aquest sistema de finançament és pervers, injust i facilita la dictadura financera. Hem d’aturar aquesta estafa legal, canviar el mecanisme de finançament dels organismes públics i impulsar Auditories del deute per establir quina part es il•legítima i negar-nos a pagar-la.

La democràcia actualment és una fal•làcia, qui té els diners imposa les regles. El cas grec és un clar exemple, a on es va forçar el primer ministre a dimitir fulminantment quan va voler fer un referèndum i deixar que fos el poble qui decidís que s’havia de fer amb el deute. La democràcia ha de callar quant els mercats parlen? Es aquesta l’Europa que volem? És un sistema just, digne i democràtic?

Una de les respostes que podem donar a nivell local per tractar de pal•liar aquesta injustícia és la que s’ha presentat avui aquí en forma de moció. Faré un breu repàs per tal d’aclarir-ho una mica:

En primer lloc: la sagrada constitució espanyola que semblava tan intocable per alguns temes, va ser modificada l’agost del 2011, en un temps record per PSOE i PP. L’objectiu de la modificació va ser obligar-nos a tots i a totes a pagar el deute per sobre de qualsevol altra consideració. Per dir-ho clar: És igual si la ciutadania perd cobertura sanitària, d’educació o del que sigui mentre els bancs amb qui estem endeutats mitjançant el mecanisme pervers que ja hem explicat recuperin els seus diners.

En segon lloc: el volum del deute públic actualment és un problema que ens està devorant. El 2012 Espanya pagà 29.000 milions d’euros només en interessos de deute, més del que es paga en prestacions d’atur (28.805m). El rescat a la banca ha estat de 168.000m…es diu ràpid, però si tenim en compte que el volum de les retallades entre 2010 i 2013 ha estat de 118m, i que les retallades a la llei de dependència han estat d’uns irrisoris 600m, cal preguntar-se a qui està defensant l’estat.

Tercer: Aquestes xifres macroeconòmiques acaben sent números grans en els quals ens podem perdre, però podem veure’n els seus efectes en la nostra vida diària: reducció de beques menjador, falta de programes socials per fer front a les situacions de desemparament que viuen els sectors més dèbils de la població (que cada com són més amplis)…fa uns anys rarament es veia algú buscant en les escombraries, avui es difícil trobar un contenidor on no hi hagi algú buscant.

Quart: el deute a l’Ajuntament de Badalona ha augmentat en un sol any de 94.406.000 a 137.484.000. Tot i això l’alcalde diu que hem tingut un milió i escaig de superàvit. Com s’entèn?

Cinquè: el tema que ja hem comentat sobre els crèdits ICO, que a l’ajuntament de Badalona ha estat de 46.232.425’93,representa un benefici per les entitats bancaries implicades de 2.098.952,13 cada any aproximadament. Recordem que això són diners públics que passen a les mans privades del bancs.

Sisé: una entitat tant poc susceptible de ser acusada de perroflauta com es la ONU ha dit en el seu informe sobre el deute extern : “les càrregues excessives de deute extern tenen un impacte negatiu en la realització dels drets humans i el desenvolupament en els països deutors a través de la desviació de recursos dels serveis socials bàsics i a través de les condicions adjuntes als mecanismes internacionals d’alleugeriment del deute”.
I també han tenen aprovada una resolució que diu: “Recorda que tot Estat té la responsabilitat primordial de promoure el desenvolupament econòmic, social i cultural de la població i, a aquest efecte, té el dret i l’obligació de triar els seus objectius i mitjans de desenvolupament i no s’ha de veure condicionat per fórmules específiques de política econòmica externes” i “Afirma que, des del punt de vista dels drets humans, la liquidació de deute amb fons oportunistes en condicions abusives té un efecte negatiu directe en la capacitat dels governs per a complir les seves obligacions en matèria de drets humans, especialment els drets econòmics, socials i culturals”.

Seté: volem aclarir que el que aquí proposem no es cap utopia, existeixen precedents de països que han realitzat amb èxit una auditoria i han declarat parts del seu deute com a il•legítimes. Els conceptes de deute il•legítim i deute odiós son figures reconegudes internacionalment.

Estem en uns moments on la justícia social i l’equilibri està sent escombrada del mapa pels interessos neoliberals, que busquen només els beneficis d’una elit.
Per tant demanem a tots els grups polítics presents en aquest ple que deixin de banda lluites partidistes i tinguin una altura de mires que ens permeti lluitar junts contra aquesta estafa a gran escala. Demanem a la resta de membres del ple que estiguin a l’alçada del moment històric que ens toca viure, que entenguin que més o més tard o més d’hora la història i la ciutadania valorarà els seus actes en contra la justícia social, en contra dels interessos d’aquells que representen, i en contra del sentit comú.

I animem especialment als regidors i a les regidores municipals a fer un esforç per establir aliances amb altres ajuntaments per declarar la nul•litat del deute i fer front comú contra aquesta injustícia

3 comments on “Hem tornat… tal i com vam prometre

  1. Retroenllaç: Badalona, primera ciutat en declarar il·legítima una part del seu deute | Badalona Indignada

  2. Retroenllaç: Badalona, primeira cidade espanhola a declarar ilegítima a sua dívida | Indignados Lisboa

  3. Retroenllaç: Badalona, primera ciutat en declarar il·legítima una part del seu deute | #15Maresme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Juny 26, 2013 by in Uncategorized.
%d bloggers like this: