Auditoria Badalona

per una Auditoria Ciutadana Municipal a Badalona. PACD – Badalona

Nova intervenció al ple municipal per a declarar il.legitims els interessos del rescat bancari

El passat 27 de juny vam tornar al ple per presentar una moció per tal que ens tornessin els diners del rescat bancari. A sota teniu el text que es va llegir i adjunt el vídeo de la intervenció. Creiem imprescindible reprendre la qüestió amb urgència. No cal més informació sinó voluntat de reconèixer aquest robatori i seguir apostant per tornar els diners robats a la ciutadania.

 

 

 

 

L’Observatori Ciutadà Municipal és una entitat nascuda a Badalona al 2012. Just farà 4 anys des d’avui, el 26 de juny del 2013, vam demanar la paraula en aquest mateix ple per tal de demanar l’aprovació d’una moció contra el deute il·legítim que suposava el Plan de Pago a Proveedores per als municipis, declarant il·legítims els interessos dels préstecs anomenats ICO, que posteriorment el nou govern va renegociar amb les entitats bancàries.

 

Els detalls numèrics d’aquesta renegociació els podeu consultar al nostre web ocmbadalona.cat, on anem recollint les respostes que ens dóna l’ajuntament a les preguntes que planteja la ciutadania sobre la gestió econòmica del municipi.

 

Segons la ONU, des del punt de vista dels drets humans, la liquidació de deute amb fons oportunistes en condicions abusives té un efecte negatiu directe en la capacitat dels governs per a complir les seves obligacions en matèria de drets humans, especialment els drets econòmics, socials i culturals”.

 

“Recorda que tot Estat té la responsabilitat primordial de promoure el desenvolupament econòmic, social i cultural de la població i, a aquest efecte, té el dret i l’obligació de triar els seus objectius i mitjans de desenvolupament i no s’ha de veure condicionat per fórmules específiques de política econòmica externes”.

 

Això està sent així en els municipis també, i per aquest motiu ens agrada estar aquí el dia que es presenta la moció en relació al rescat bancari i el deute il·legítim que Badalona ha contret ascendint a una quantitat total de 182.726.359€, que correspondria a una mica més de dues vegades el deute anual de l’Ajuntament.

 

Aquest deute, que a nivell estatal ascendeix als 76 mil milions d’euros, no es recuperarà en la seva majoria segons el darrer informe del Banco de España. Amb això es demostra que aquests diners han estat extrets del FROB, és a dir, dels nostres impostos i no han revertit en questions tant vitals i bàsiques com la Sanitat (retallat en 12.000 milions d’euros) o l’ensenyament, que s’ha vist reduït en 9.000 milions.

 

Esperem que aquest ple torni a estar a l’alçada de la situació i més enllà dels interessos partidistes aprovi una moció contra un deute que afecta greument al pressupost municipal i a la ciutadania i que ha estat impulsada per la Red Municipalista contra la Deuda Ilegítima y los Recortes, una plataforma que a nivell estatal insta als municipis a presentar mocions com la que ja es va aprovar aquí al 2012, la que es presenta avui i d’altres de sanejament del deute i contra lleis que limitin les capacitats d’actuació del municipi.

 

En aquest sentit, també agraïm les gestions que s’han fet per tal de caminar cap a l’abolició de la “ley de sostenibilidad y racionalización de la administración local”, més coneguda com a Llei Montoro. Aquesta llei planteja també força qüestions entorn a la il·legitimitat del deute, donat que intervé sobre la sobirania de la població quan obliga a destinar els pressupostos al pagament del deute i limita les inversions socials sota dubtosos criteris de sostenibilitat.

 

Des de l’entitat ens oferim a estudiar i col·laborar en maneres per difondre i fer pressió des de l’àmbit ciutadà per tal que els diners es destinin a serveis públics i no es destinin a pagar deutes que són il·legítims. Entenem que la difusió de la informació econòmica de manera gràfica, transparent i accessible pot ser una eina per instar a la ciutadania a movilitzar-se per aquesta i altres qüestions relacionades amb la participació en l’auditoria i l’elaboració dels pressupostos municipals.

 

En aquest sentit, continuem impulsant la transparència sobre la gestió dels pressupostos i seguim demanant que la informació de les liquidacions i memòries pressupostàries estigui penjada en format treballable i accessible a menys de tres clics a la web de l’Ajuntament. La memòria pressupostària és un dels documents imprescindibles per poder definir amb claredat a on s’han destinat els diners d’un Ajuntament, i per tant és informació que la ciutadania té dret a consultar.

 

Des de l’OCM estem fent un esforç per treballar en l’accessibilitat de tot el material pressupostari per a la ciutadania de totes les edats. Estem acabant d’elaborar, per exemple, un joc divertit i didàctic en col·laboració amb personal dels instituts de secundària de Badalona que treballa en forma didàctica i entenible per a joves en aquesta franja d’edat, qüestions sobre la gestió de l’economia des d’una perspectiva de millorar l’autogestió i facilitar la comprensió d’algunes qüestions com el deute i el que significa.

 

Fem una crida a la ciutadania a sumar-se a les iniciatives de l’OCM, donat que entenem que és dret i responsabilitat de tothom vetllar pels recursos públics.

 

Demanem també a l’Ajuntament que faci efectiu el conveni al qual es va comprometre amb l’OCM al principi de la legislatura, per tal d’afavorir i incrementar l’abast de l’impacte de les respectives activitats i actuacions per oferir eines, recursos i espais que afavoreixin la gestió transparent i democràtica dels recursos públics i que garanteixin a la ciutadania el lliure accés a la informació.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Juliol 10, 2017 by in Uncategorized.

Navegació

%d bloggers like this: